3 inspirerende musikere

Det skal ikke kun handle om instrumenter på trods af, at siden her hedder instrumentinfo.dk, så her vil jeg komme med et par beskrivelser af nogle musikere, der uden tvivl kan inspirere dig til at spille noget mere.

Bob Dylan

Bob Dylan er en af de mest kendte musikere i verden, og hans indflydelse kan tydeligt ses på moderne musik. Dylan var en af de første kunstnere, som for alvor fik succes med selv at både skrive og fremføre sine sange. Hans stemme har aldrig været i verdensklasse, og det er efterhånden 40-50 år siden han toppede. Men så er det godt, at Dylans sangskrivning er det, der primært gør ham fantastisk at lytte til, og derfor er det stadig super relevant at lytte til mange af hans gamle plader.

Blandt de bedste udgivelser af Bob Dylan kan Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited, Blonde on Blonde og Blood on the Tracks nævnes. Personligt er min favorit nok sidstnævnte, om end det skifter lidt fra tid til anden.

Dylan kan kraftigt anbefales herfra. Han er i øvrigt en rigtig god rytmeguitarist og foruden primært skyldig i, at mundharmonikaen blev populær i 1960’erne.

Jackson Browne

Ligesom Bob Dylan er Jackson Browne en singer-songwriter. Han har aldrig opnået samme popularitet eller ry som Dylan, men ikke desto mindre er han super populær i USA, og han er uden tvivl en af mine favoritmusikere, hvis ikke nummer et.

Browne var på toppen i 1970’erne, hvor han udgav det ene fremragende album efter det andet. De bedste af slagsen er For Everyman, Late for the Sky og Running on Empty. Herefter faldt han lidt af på den, men i løbet af de seneste 15 år er han igen nået op på et højt niveau, hvilket kan ses på hans rigtigt gode liveoptrædener, men også med to solide albums – The Naked Ride Home og Standing in the Breach.

Jackson Browne har desuden skrevet et hav af sange for (og sammen med) andre kunstnere. Blandt kendte samarbejdspartnere er The Byrds, Eagles, Warren Zevon og Linda Ronstadt. Han har blandt andet skrevet eller co-skrevet sange som Nightingale, Doolin-Dalton, James Dean, Tenderness on the Block, Mae Jean Goes to Hollywood m.fl.

Jeg har også skrevet en artikel om Browne på en anden side, som jeg ejer, nemlig RoadTalk, hvor du desuden kan finde et par andre artikler om musikere, som er relevante at lytte til, når man rejser – specielt med henblik på bil, tog og bus.

Tom Waits

Tom Waits’ første album, Closing Time, minder mest af alt om en kombination af Dylan og Browne, men bare lidt mere hårdfør. En mere jazzet stil kom med den næste udgivelse, The Heart of Saturday Night, og herefter blev Waits for alvor alternativ.

Han har skrevet fremragende sange som Tom Traubert’s Blues, I Wish I Was in New Orleans, Alice, You Can Never Hold Back Spring, og en helt masse andre – og her ser vi endda blot fra hans første to albums, som jeg faktisk betragter som hans to bedste udgivelser.

Instrumentforbindelser

Det var hermed lidt inspiration til nogle musikere, du kan lytte til, og forhåbentligt få lyst til at købe et instrument eller to. Dylan er som bekendt mest aktiv på guitar og mundharmonika, men spiller til tider også klaver, mens han synger – gode eksempler er Ballad of a Thin Man og The Man in Me.

Browne fordeler sin tid nogenlunde mellem guitar og klaver, og han er rigtig skrap til begge. En af hans bedste sange med rytmeguitaren er Running on Empty, mens han levere en god indsats på klaveret ved fremførelsen af The Load Out/Stay.

Waits spiller næsten altid klaver, mens han synger. Det er lidt af et kendetegn, men han er faktisk også ganske kompetent med andre instrumenter. Guitar og banjo er et par eksempler, men Waits er god til lidt af hvert. På hans albums kan man høre flere forskellige, alternative instrumenter, som han ikke nødvendigvis spiller på, men som han har valgt at inddrage til sangene.