Begynder guitar ♫ Guide til at vælge din første guitar ♫

Vi skal alle starte med musikken et eller andet sted, og hvis du går og overvejer at købe din første guitar, så bør du læse med her – hør blandt andet hvordan, du udvælger den perfekte begynder guitar.

Har du besluttet dig for, at du vil begynde at spille guitar? Super fedt! Jeg kommer senere hen med nogle nærmere artikler omkring det at spille guitar, men i denne omgang ser vi først på, hvordan man kan finde den rette begynder guitar.

Inden du køber din første guitar, er der et par ting, som du skal overveje:

  1. Hvor meget regner du med at spille om ugen?
  2. Hvad er dit budget?
  3. Hvor meget går du op i kvaliteten?
  4. Hvilken slags guitar vil du have?

Alle tre ting kommer til at hænge lidt sammen, når valget skal foretages, og derfor er det vigtigt, at du overvejer det hele.

For eksempel vil det give god mening at investere flere penge i en begynder guitar, hvis man regner med at spille en time om dagen frem for en time om ugen. Hvis du har ambitioner om at blive rigtigt god og fortsætte med samme guitar i mere end et år, så bør du også investere lidt flere penge og få en guitar af god kvalitet.

Det vigtigste spørgsmål er dog, hvilken slags guitar, man skal købe som begynder, så lad os snakke lidt om det.

Spansk/Western/Elektrisk?

Der findes gode argumenter for både at vælge en spansk (klassisk) guitar, en western guitar og en elektrisk guitar. Det kommer dog også meget an på, hvilken type musik, du gerne vil spille.

For umiddelbart er den spanske guitar klart det bedste valg, hvis man bare vil lære at spille. Strengene er bløde ved fingrene, og der er god plads på båndet til at lære de første akkorder (A, Am, C, D, Dm, E, Em, G).

Til gengæld passer den spanske guitar ikke ret godt til at spille almindelige pop/rock sange med. Hvis du vil spille almindelig musik ved enhver lejlighed, så bare start med en western guitar. På den kan man få enhver sang til at passende.

Så for at sige det klart:

En spansk guitar skal købes, hvis man udelukkende vil fokusere på at lære det grundlæggende ved at spille guitar.

En western guitar skal købes, hvis du hurtigt vil i gang med at spille en bred variation af sange og ikke har noget imod at få lidt hård hud på fingerspidserne.

En elektrisk guitar skal købes, hvis du kun vil fokusere på rock, blues, heavy osv.

Budget til at købe guitar

De fleste begyndere bruger normalt ca. 1,000-1,500 kr. på en begynder guitar. Dette er et fint beløb at bruge, og man kan sagtens få en udmærket guitar for disse penge.

Hvis du blot vil bruge din første guitar til at lære tingene på og derefter vil have fat i en bedre én, når du er nået forbi begynderniveauet, så giver det god mening at købe en billig begynder guitar.

Men hvis du regner med at benytte samme guitar i et par år, så er det ikke en dum idé at investere lidt mere end 1,000 kr., hvis du har budgettet til det.

Min anbefaling er, at du bruger omkring 2,000 og får fat i en akustisk Epiphone-guitar (western). Epiphones har en enormt god lyd, og selvom prisen er lav, er kvaliteten altså ganske høj. Du kan roligt spille på en Epiphone selv når du er erfaren – flere store musikere har nemlig brugt Epiphones, deriblandt Keith Richards, George Harrison og Noel Gallagher.

Det er dog også helt fint at bruge lidt mindre (mellem 1,000 og 1,500 kr.) på en Yamaha, Ibanez eller Fender, som alle er gode guitarer at begynde med.

Det, som jeg fraråder, er at vælge et af de ukendte mærker, som sælger guitarer til under 800 kr. Jeg har ikke selv erfaring med disse guitarer, men hvis man kigger på anmeldelserne, lyder folk ikke til at være ret tilfredse. Og brandet betyder altså rigtigt meget, når det kommer til guitarer, for lyden skal altså være i orden.

Så kig efter et af følgende mærker, når du køber din begynder guitar:

Yamaha, hvis du vil have en spansk guitar.

Ibanez eller Fender, hvis du vil have en western guitar til under 2,000 kr.

Epiphone, hvis du vil have en western eller elektrisk guitar til under 3,000 kr.

Jeg har selv både akustiske Ibanez- og Epiphone-guitarer, og der er absolut intet at klage over.

Hvor er det bedste sted at købe en begynder guitar?

Hvis du vil købe din første guitar online, hvilket giver god mening, da priserne er bedre og udvalget større, er der primært fire hjemmesider, som jeg anbefaler:

Thomann er – så vidt jeg husker – Europas største musikforhandler. De opererer fra Tyskland, men sender gratis til Danmark, hvis man køber for mere end 200 euro, og de har en dansk hjemmeside og dansk kundeservice. Udvalget er enormt, og priserne er nok de bedste, som du overhovedet vil finde. Uanset om du vil købe en begynder guitar eller en dyr én, så kig først og fremmest på Thomann.

4Sound er ligeledes et godt sted at købe guitarer. De har fysiske butikker rundt omkring i Danmark, men man kan også bare bestille fra deres onlinehandel, hvilket mange også gør. 4Sounds udvalg er ikke helt ligeså stort som Thomanns, og priserne er en lille smule dyrere (men næsten identiske), så det er er helt klart en god idé at kigge hos dem.

DanGuitar er en anden fin musikside, hvor man kan købe instrumenter. De henvender sig meget til begyndere, og har flere enormt billige guitarer til begyndere. Jeg har før købt en relativt billig elektrisk guitar hos dem, og deres service fejler intet. Dog foretrækker jeg stadig Thomann, men det er blot en personlig præference. DanGuitar er en fin side at købe sin begynder guitar hos.

Amazon har et enormt udvalg og nogle gode priser, men det er også lidt forvirrende at lede efter instrumenter hos dem. Dog kan man ofte finde guitarer, som ikke bliver solgt nogle andre steder, hvorfor det altid er værd at tage et kig. Og husk både at kigge på den engelske (.co.uk) og den tyske (.de) side.

Andet har jeg ikke at sige i denne omgang – held og lykke med at finde en god begynder guitar og god fornøjelse med at spille!