De mest relevante guitar akkorder at lære (som begynder)

Guitar akkorderHvis du lige har købt en begynder guitar, så skal du selvfølgelig i gang med at spille på den. Det er heldigvis ikke ret svært i starten – i hvert fald ikke, når fingrene får vænnet sig til at blive bevægede lidt mere end ellers. Læs om de mest almindelige guitar akkorder at lære for begyndere.

De nemmeste guitar akkorder

Tre af de absolut letteste guitar akkorder er heldigvis også nogle af de mest brugte. Det drejer sig nemlig først og fremmest om akkorderne D, A og E. Når du har styr på dem, vil du allerede være i stand til at spille tusindvis af sange – såfremt du har styr på rytmen også.

D er typisk den første akkord, som begyndere lærer at spille. Når du har styr på den, så kast dig ud i A. Og ligeså snart fingrene er tilpassede til A, så prøv at skifte mellem de to akkorder indtil du kan gøre det på et splitsekund.

Efter du er i stand til at skifte lynhurtigt mellem D og A (bør ikke tage mere end en times træning, hvis overhovedet så meget), skal du prøve at lære E. E-akkorden er ligeså let at tage som de to andre, og når du har styr på den, så prøv at skifte lidt frem og tilbage mellem de tre akkorder.

Med A-D-E kan man spille et hav af sange. Især mange rock-sange fra 1960’erne og 1970’erne. Så tag et par dage, hvor du blot spiller sange i disse tre akkorder, og få lidt erfaring med at spille rigtige sange. Derefter er det tid til at gå en smule videre.

De næste akkorder

Når du har fint styr på både A, D og E bør du kaste dig over de næste i rækken – G, Em, C, Am og Dm. Af de to starter de fleste først med G. Simpelthen fordi, at der er en masse sange, der går i D-G-A, og på den måde åbner man sig op for endnu flere muligheder.

G vil dog være en del sværere at lære end de øvrige guitar akkorder, som er nævnt indtil videre. Det skyldes at man skal have to fingre helt op på de to øverste strenge, mens ringefingeren eller lillefingeren er placeret på den nederste (typisk ringefingeren, hvis du lige startet med at spille).

For nogle kan det godt tage et stykke tid at lære G, så du skal ikke miste modet, bare fordi den ikke sidder der med det samme. Du har god tid til at lære.

Men når du får styr på G, så lav et par skifteøvelser fra henholdsvis D og A til G. Når du kan det, så prøv at spil nogle sange, der går i disse akkorder. Dem er der mange af.

Inden du kaster dig ud i C, bør du kigge på den første mol-akkord. Der er tale om Em, som er enormt nem. Især hvis du allerede har styr på E. Den bør sidde fint lige med det samme, men du skal selvfølgelig stadig prøve at skifte lidt rundt mellem Em og de guitar akkorder, som ofte kommer sammen med den (G og D).

C er den næste akkord i rækken. For nogle kan den også godt give lidt problemer, men hvis det lykkedes at lære G, kan du også sagtens få C ind under huden på kort tid. Det svære kan være at skifte mellem C og de andre akkorder, men efter et kvarters tid med skifteøvelser bør det ikke være det store problem.

Til sidst er det tid til at se på to andre mol-akkorder – Am og Dm. Am bruges i både G- og C-nøglen, så den er meget vigtig at lære. Hvis du kan tage E, er Am heldigvis super let. Du flytter blot alle fingrene en streng ned. Dm er lidt svære – mest af alt fordi, at ringefingeren nemt kan dække den nederste streng, så det kan godt tage noget tid, inden Dm er helt på plads.

Men alt i alt er det klart muligt at gå rigtigt godt styr på disse guitar akkorder indenfor en uges tid. Og når du kan spille dem, vil du være i stand til at tage langt de fleste sange, der findes – selvfølgelig stadig med nogle undtagelser.

Når du efterhånden får mod på at kaste dig ud i endnu mere guitar, er det tid til at se på barre-akkorderne. F, F#, Bm og Cm er de første, som skal læres, og når du har styr på dem, går turen videre til Fm, Gm og B. Når du kan dem med fingrene (og skifte mellem dem!), har du styr på alle de almindelige akkorder! Godt gået! Og derefter kan du se på alternative akkorder, som kan give en sang et lille ekstra boost. Men du bør være i stand til at spille en variant af stort set alle sange efter blot et par ugers intens øvelse med guitaren – og det må give en del motivation til bare at studere løs.